Deleøkonomi – hvad siger SKAT?

Uanset om vi kan lide eller ej så er fremtiden her – deleøkonomien buldrer frem og efterlader gamle etablerede virksomheder som forslåede tabere, der knap nok nåede at opfatte hvad der skete, og samtidigt står de fremadstormende nye virksomheder smilende på sejrskamlen. Der sker lige nu og selv en institution som SKAT har erkendt, at deleøkonomien skal tages alvorligt. SKAT har sågar deres egen definition af hvad deleøkonomi er:

Deleøkonomi er et økonomisk princip, hvor privatpersoner deler, lejer, køber eller bytter produkter og tjenester. Det spænder over at udleje bolig og bil til at tilbyde hjælp mod betaling eller udveksle tjenester. Hvad det betyder for din skat afhænger af, hvilken form for deleøkonomi det er.” (Kilde: SKAT’s hjemmeside).

Sammen med deres definition af deleøkonomi har SKAT en række anbefalinger og anvisninger på hvorledes du som deltager i deleøkonomiske aktiviteter skal forholde dig.

Samkørsel: Her er du IKKE skattepligtig.

Taxakørsel: Her er du skattepligtig – udgifter der er forbundet med kørslen kan således også trækkes fra. Uber chauffører falder ind under denne kategori.

Udlejning af bil: Her er du skattepligtig – bruger du Gomore, er du således skattepligtig. Udgifter kan trækkes fra.

Udlejning af bolig: Her er du skattepligtig – læs mere om skattereglerne for boligudlejning.

Salg og bytte af ting: Her er du IKKE skattepligtig.

Salg og bytte af tjenester: Her er du skattepligtig – læs mere om skattereglerne for tjenesteydelser.

Crowdfunding: Der findes flere former for crowdfunding og regler med hensyn til skattepligt er forskellige – Læs mere om skattereglerne for crowdfunding.